زرشک

زرشک به صورت درخت یا درختچه‌هایی کوچک می‌روید و روی ساقه‌هایش خارهای زیادی دارد.
به صورت میانگین ارتفاع آن به 4 متر می‌رسد. برگ‌های آن بیضی شکل بوده و دانه‌های زرشک مابین برگ‌ها و خارها بصورت خوشه‌های ریزی یافت می‌شوند.
زرشک معمولا ترش مزه و گوشتی بوده و بیشتر در آشپزی و تزئینات از ان استفاده می‌شود. اما در طب سنتی از تمامی قسمت‌های این گیاه استفاده می‌شود.
ما در این نوشته خواص زرشک را بررسی خواهیم کرد.
ما زرشک را بیشتر با دانه‌های قرمز و خشک می‌شناسیم. اما این میوه با انواع دانه دار و بی‌دانه و رنگ‌های قرمز و بنفش یا سیاه پرورش داده می‌شود. در کشور ایران تولید زرشک قرمز رونق بیشتری دارد که سهم بزرگی از صادرات را نیز دارد.
این گیاه دارویی در علم پزشکی کاربردهای فراوانی دارد که در درمان بیماری‌های زیادی موثر شناخته شده است.

زرشک

خواص زرشک

زرشک خواص زیادی دارد و می‌توان از آن در غذاها و نوشیدنی‌ها و هم بصورت مربا و رب استفاده کرد.
مهم‌ترین خواص زرشک عبارت است از:

  1. درمان عفونت‌ها و التهاب های بدن
  2. تقویت سیستم ایمنی
  3. درمان دیابت
  4. چربی‌سوزی
  5. حفظ سلامت پوست و مو
  6. صفرابر قوی
  7. درمان مجاری ادرار
  8. کاهش عوارض دوران قاعدگی

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

1. درمان عفونت‌ها و التهاب های بدن

زرشک ضد باکتری و ضد التهاب قوی بوده و طبق تحقیقات صورت گرفته می‌تواند از اتصال باکتری‌های مضر به سلول‌های بدن پیشگیری کند. از همین رو باکتری‌ها نمی‌توانند اثر سوئی بر بدن بگذارند.

2. تقویت سیستم ایمنی

زرشک حاوی ویتامین C بالایی بوده که می‌تواند از بروز بیماری‌ها در بدن پیشگیری کند. بصورت یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و می‌تواند به افزایش سلول‌های ایمنی بدن کمک کند.

3. درمان دیابت

بربرین شبیه متفورمین عمل کرده و قند خون بالا را کاهش می‌دهد. استفاده از زرشک در رژیم غذایی افراد مبتلا یا مستعد به دیابت توصیه می‌شود.

زرشک

4. چربی‌سوزی

در کنار کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش می‌توان از زرشک کوهی سیاه به عنوان یک کمک کننده در چربی سوزی استفاده کرد. در کنار کاهش وزن برای حفظ سلامتی و کاهش رادیکال‌های آزاد می‌توان از زرشک یا آب زرشک طبیعی استفاده کرد.

5. حفظ سلامت پوست و مو

به دلیل خاصیت ضد التهابی زرشک این خوراکی به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان آکنه و زیبایی صورت به کار می‌رود.
ویتامین سی برای کلاژن ساختن و داشتن پوستی روشن و شفاف اثر بخش است و خوردن زرشک به کم رنگ شدن لکه‌های پوستی کمک می‌کند. همچنین باعث سلامت و درخشندگی موها در اثر بهبود گردش خون و تغذیه بهتر پوست و مو می‌شود.

6. صفرابر قوی

یکی دیگر از فواید میوه تازه زرشک و آب آن صفرا بری است.
از آنجا که صفرا توسط کبد تولید می‌شود و قبلا گفتیم که زرشک برای کبد همانند یک دوست می‌باشد و باعث پاکسازی آن می‌شود.

7. درمان مجاری ادرار

مصرف زرشک و فرآورده‌های آن به دلیل ادرارآور بودن و خاصیت ضد عفونی موجب پاکسازی مجاری ادرار شده و عوامل عفونت را از بین می‌برد.

زرشک

8. کاهش عوارض دوران قاعدگی

زرشک با تنظیم تعادل هورمونی باعث می‌شود دوره قاعدگی متعادل‌تر باشد زیرا عدم تعادل هورمونی منجر به نامنظم بودن دوره‌های قاعدگی و مشکلات مختلفی خواهد شد.
برخی از زنان در دوران قاعدگی با مشکل کمبود آهن مواجه می‌شوند. زرشک به عنوان منبع غنی از آهن یک ماده غذایی مفید برای این دوران شناخته می‌شود.
مصرف منظم زرشک به دلیل خاصیت انرژی‌زا بودن آن می‌تواند انرژی بدن را افزایش داده و احساس خستگی را کاهش دهد. این خاصیت برای بانوانی که احساس خستگی در دوران قاعدگی دارند مناسب است.

عوارض و مضرات زرشک

1. مصرف بی‌رویه زرشک، موجب مسمومیت بوده و زیان‌آور است.

2. به دلیل طبع سردی که این میوه دارد ممکن است رطوبت بدن را بالا برده و باعث افزایش بزاق دهان شود. افراد سرد مزاج در مصرف زرشک تعادل را رعایت کرده و می‌توانند به همراه عسل یا زنجبیل آن را مصرف کنند.

3. مصرف بیش از حد زرشک می‌تواند منجر به تشنج، کاهش فشارخون شدید، سردرد، سرگیجه یا حالت تهوع شود. خونریزی دماغ یا ضعف شدید بدن نیز از علائم مصرف بیش از حد زرشک است.

4. نفخ و یبوست نیز می‌تواند به دلیل مصرف زرشک باشد.

5. مصرف زرشک به صورت مداوم و طولانی مدت می‌تواند باعث ضعف معده و روده‌ها شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *